четвъртък, 16 април 2015 г.

Френска леща с пиле и бързи хлебчета!

    Много интересно и вкусно ястие се получи, между много гъста супа и яхния с добавка от заквасена сметана и горчица, довърших френския вкус.
    Тази леща не се разварява, а зрънцата са по-малки и лъскави от другите видове, които съм готвила, мисля, че ще е добър вариант за салата. Бях си напълнила шкафа с всички видове леща, които видях в магазина, просто за експеримента да видя разликата каква е, не за друго. Червената леща се превърна в страхотна крем-супа със сирене, обичайната в обичайна супа , а тази, на която казват и зелена в тази яхния. Хлебчетата си дойдоха от само себе си!




    Френска леща с пиле!

    Продукти:

    3-4 пилешки плешки
    500 г френска /зелена/ леща
    2 моркова
    3 стръка пресен лук
    1 ч.ч. заквасена сметана
    1 ч.л. горчица
    1 с.л. царевично брашно
    1 с.л. зеленчукова подправка
    дафинов лист
    черен пипер на зърна и млян
    пресен копър
    сол

    Сваряваме пилето заедно с дафиновия лист и черния пипер. След готовност вадим пилето и прецеждаме бульона в по-голяма тенджера, където ще готвим яхнията.
    Махаме кожата на пилето.
    Добавяме към бульона дребно нарязаните моркови и зелен лук, измитата леща и пилето, подправяме със зеленчуковата подправка. Варим на слаб огън около 45 минути. 
    Добавяме сол на вкус. Отстраняваме от котлона.
    Заквасената сметана, горчицата и царевичното брашно разбъркваме в дълбока купа до хомогенна смес, добавете един черпак от бульона за да изравните температура, върнете всичко в тенджерата и разбъркайте.
    Сервирайте с пресен копър.



    
    Бързи хлебчета!

    Продукти:

    350-400 г брашно
    1 пак. суха мая
    щипка захар
    150 мл топла вода
    1-2 с.л. зехтин
    1 ч.л. сол
   
    В дълбока купа смесете брашното, маята, захарта и солта, разбъркайте добре. Направете кладенче.
    Сипете водата и зехтина и разбъркайте с дървена лъжица докато тестото започне да се отделя от стените. Замесете меко тесто, ако е нужно добавете още малко брашно.
    Покрийте с фолио и оставете да втаса на топло, около 1 час.
    Готовото тесто оформете на малки хлебчета и посипете с подправки, аз използвах любимата си комбинирана подправка от Kotanyi, казва се "Рустикана" и е страхотна, препоръчвам.
    Оставете да втасат още 30 минути и печете на 180 градуса около 20 минути или докато се зачервят.



    
    
    
 
 
 



13 коментара:

  1. Чудесни снимки - цветни и топли - като настъпващатата бавно пролет.
    Излишно е да казвам, че двете ти предложения са взаимно допълващи се - супичка с хлебче. Ммм!
    Ще се опита, защото обичам. Не, не! Обожавам леща!
    Прегръдки мила и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, зная че сме от еди отбор! Благодаря ти, мила моя!

      Изтриване
  2. Инка, обичам френската леща, но напоследък трудно я намирам!
    Чудесна ястие ни предлагаш с прекрасни снимки!
    Пакетчето суха мая 7 г ли е, защото аз ползвам суха
    мая с по-голям грамаж?
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! В Била, виждам че я зареждат редовно, на Крина е, а маята е от 7 г, забравила съм да отбележа, ще се поправя! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Павличне, ама бива ли такива апетитни снимки и то на леща! Толкова трудно да издокараш лещата красива, а ти направо си я направила достойна за сервиране на сватба! Прекрасна рецепта, пъка з не пропускам да казвам,че обожавам леща! Ще опитам и твоята със сигурност! Весели пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, като снимам нещо солено все не ми се получава, много ме разсмя! Прегръдка!

      Изтриване
  4. Много стилно поднасяне! Изглежда неустоимо апетитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Аромата го усетих без даже да се назорвам:))),толкова изразителни фотографии..........Браво,Павлинче!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз я харесвам тази леща и то точно когато човек започва да експериментира с нея. Изглежда страхотно. Прегръдка, Линче!

    ОтговорИзтриване
  7. Линче,първо да благодаря ,че ме насочи за тази смес на Котани,непременно ще я потърся да видя какво са компилирали!
    Леща обичам много,ама съм си сам фен и рядко правя.
    Имам заделено количество и май е точно такава-кафяво зелена,не съм обърнала внимание дали е пишело на пакета френска.Обаче с тази квасена сметана ме сюрпризираш и непременно трябва да открия как се съчетават,благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Имам спомен, че отмъкнах купичката и лещата:))) добре, че си направила снимки! А тук са още по-вълшебни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Аз не съм много по лещата, но тезиииии снимкииииии, човек и да не обича, ще хване голямата лъжица :)))
    Браво, Павлинка! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване